Olumsuz Çocukluk Deneyimleri ve Travmalar

Olumsuz Çocukluk Deneyimleri

Olumsuz çocukluk deneyimi terimi, bir çocuğun büyürken karşılaşabileceği veya tanık olabileceği bir dizi olumsuz durumu ifade eder. Bu deneyimler arasında duygusal, fiziksel veya cinsel istismar, duygusal veya fiziksel ihmal, ebeveyn ayrılığı veya boşanma veya aile içi şiddetin meydana geldiği bir evde yaşamaktır. Diğer zor durumlar arasında, alkolik ya da madde bağımlısı bir kişinin bulunduğu bir evde ya da zihinsel rahatsızlıkları olan aile üyeleriyle ya da hapsedilmiş bir aile üyesinin bulunduğu bir evde yaşamak yer alır.

 

Çocukluk Deneyimlerinin İncelenmesi

1995 yılında başlatılan çocukluk deneyimlerine ilişkin bir çalışmada, çocukluklarıyla ilgili gizli anketleri dolduran on yedi bin kişinin üçte ikisi, en az bir olumsuz çocukluk deneyimi yaşadıklarını bildirdi. Sonraki araştırmalar, bu deneyimlerin insanların yaşlandıkça fiziksel ve zihinsel sağlığını ve refahını nasıl etkilediğine odaklandı.

 

Bu deneyimleri yaşayan kişilerin dha sonraki sorunlarla karşılaşma riski daha mı yüksek?

Daha zor çocukluk deneyimleriyle karşı karşıya kalan bireylerin bilişsel ve sosyal gelişimlerinin bozulmasının yanı sıra uyuşturucu kullanımı, istenmeyen hamilelik, depresyon ve TSSB açısından daha yüksek risk altında oldukları bulunmuştur.

 

Bazı insanlar daha mı az duyarlı?

Zor bir çocukluk geçirmiş olan her insan uyumsuz veya sağlıksız olarak büyümez. Bazı çocuklar çevrelerinin olumsuz etkilerine karşı daha az duyarlıdır ve yetişkinliğe daha az stres taşırlar.

 

Bazı insanlar bu deneyimlerden beceriler geliştiriyor mu?

Bazı çocuklar dengesiz ebeveynlerin ruh hali değişimleri ve patlamalarıyla başa çıkabilirler ve sözlü olmayan ipuçlarını okuyabilmenin yanı sıra başkalarının duygularını tespit etme konusunda da keskin bir yetenek geliştirebilirler. Çocuğun mizacına bağlı olarak sorunlu deneyimlere maruz kalmanın çocuğu daha dayanıklı veya daha sonraki sorunlara karşı çok savunmasız hale getirebileceğine dair kanıtlar vardır.

 

Bilişsel olarak esnek olmak yardımcı olabilir mi?

Bilişsel esneklik, farklı görevler arasında geçiş yapma ve bir durumdan öğrendiklerinizi başka bir durumdaki sorunu çözmek için uygulama yeteneğidir. Zihinsel olarak esnek kişi yaratıcı stratejiler ve yeni çözümler arar. Bu yetenek beynin yürütme işlevinin bir parçası olarak kabul edilir. Olumsuz koşullarda daha iyi durumda olan çocuklar, bilişsel olarak daha esnek olma yeteneğini daha rahat gösterebilirler.

 

Çocuklukta en sık görülen olumsuz deneyimler nelerdir?

Yoksulluk içinde büyümek en yaygın olumsuz deneyimdir. Diğer yaygın durumlar arasında boşanma , çocuğun ebeveyninden veya başka bir vasisinden ayrılması, aile içi istismara düzenli olarak tanık olunması ve alkolik veya başka bir madde kullanıcısı ile birlikte yaşama yer alır.

 

Çocukluk Deneyimlerinin Etkileri

Olumlu çocukluk deneyimleriyle büyüyen gençlerin, yetişkinliklerinde klinik depresyona yakalanma olasılıkları daha düşük, sağlıklı ilişkiler kurma olasılıkları ise daha yüksektir. Olumlu çocukluk deneyimleri arasında çocuğun ailesiyle duyguları hakkında konuşabilmesi, zor zamanlarında ailesinin yanında olduğunu hissetmek, toplum geleneklerinin keyfini çıkarmak, ergenlikte aidiyet duygusu hissetmek, arkadaşlar tarafından desteklendiğini hissetmek, kendileriyle gerçekten ilgilenen ebeveyn olmayan en az iki yetişkinin olması ve evlerinde bir yetişkin tarafından güvende ve korunduğunu hissetmek olabilir.

 

Ruh sağlığı uzmanları risk altındaki bireyleri nasıl belirleyebilir?

Uygulayıcıların, olumsuz çocukluk deneyimlerinin çocuğa zarar verip vermediğini belirlemenin birincil yolu, Olumsuz Çocukluk Deneyimi Anketi uygulamaktır.

 

Olumsuz çocukluk deneyimi anketi neden faydalıdır?

Bu anket, olumsuz çocukluk deneyimleri ve bunların yaşamlar üzerindeki etkileri hakkındaki tartışmayı normalleştirmeye yardımcı olabilecektir. Olanlar hakkında konuşmayı uygun hale getirdiğimizde, gizliliğin çoğu zaman sahip olduğu güç ortadan kalkıyor.

 

Olumsuz çocukluk deneyimi anketinde yüksek puan ne anlama geliyor?

Daha yüksek olumsuz çocukluk deneyimi anketi puanlarına sahip bireyler, duygusal olarak diğerlerinden daha tepkisel olabilir ve düzensiz bir savaş ya da kaç tepkisi geliştirebilir ve başkalarının tarafsız olarak gördüğü durumlarda tehditleri algılayabilir. Bu, mesleki ve sosyal başarının bağlı olduğu türden ittifaklar kurma becerisini engelleyebilir.

 

Bireyler yaşam boyu hangi sorunlarla karşılaşabilir?

Olumsuz çocukluk deneyimi anketi puanı daha yüksek olan kişilerin depresyona girme, panik hissetme, kaygı yaşama, erken yaşta cinsel ilişkiye girme ve rastgele cinsel ilişkiye girme, alkolik veya madde kullanıcısı olma, sigara içme veya aşırı kilolu olma olasılıkları daha yüksektir.

 

Zorlu bir çocukluk geçiren bir kişiye neler yardımcı olur?

Bireyler geçmişlerini kabul edebildiklerinde ve olası etkileri için yardım arayabildiklerinde, günlük tutma, farkındalık meditasyonu, terapi, kişisel bakım ve nörolojik geri bildirim gibi çeşitli tedavi yaklaşımları bu endişeleri hafifletmeye yardımcı olabilir.